Новости медицины

Новости медицины

US NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

Brain Behav Immun. 2009 Aug;23(6):721-31. Epub 2009 Mar 1.

Bioactive components of tea: cancer, inflammation and behavior.

Source:

Department of Food Science and Human Nutrition, University of Illinois-Urbana-Champaign, 1201 W. Gregory Drive, Urbana, IL 61801, USA

Биоактивные компоненты чая. Рак, воспаление и поведение

Чай – один из самых популярных в мире напитков. Результаты некоторых исследований позволяют предположить, что содержащиеся в чае катехины и теафлавины могут уменьшить риск заболевания некоторыми типами рака. Был достигнут существенный прогресс в понимании молекулярных механизмов предупреждения рака; однако эти выводы нельзя считать окончательными. Результаты доклинических и клинических наблюдений позволяют также предположить, что упорное хроническое воспаление может привести к раку. Возможными механизмами противоракового эффекта компонентов чая, вероятно, является их противовоспалительная активность. Что касается здоровья головного мозга, то здесь было показано, что катехины зеленого чая являются полифункциональными нейропротективными соединениями, оказывающими благотворное действие на состояние сосудов и умственную работоспособность. Требуется проведение дополнительных клинических исследований с использованием определенных чайных продуктов.

Bioactive components of tea: Cancer, inflammation and behavior 

Tea is one of the most widely consumed beverages worldwide. Several studies have suggested that catechins and theaflavins found in tea may reduce the risk of various types of cancers. Major advances have been made to understand the molecular events leading to cancer prevention; however, the evidence is not conclusive. Evidence from pre-clinical and clinical studies also suggests that persistent inflammation can progress tocancer. Several possible mechanisms of action may explain the cancer preventive aspects of tea components specifically anti-inflammatory effects. In regards to brain health, green tea catechins have been recognized as multifunctional compounds for neuroprotection with beneficial effects on vascular function and mental performance. Theanine, a unique amino acid in tea, enhances cognition in humans and has neuroprotective effects. Human interventional studies with well characterized tea products are needed.