Новости медицины

Новости медицины

 

US NATIONAL LIBRARY OF MEDICINE NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH 

Ann Clin Lab Sci. 2010 Spring;40(2):135-43.

Green tea (Camelia sinensis) suppresses B cell production of IgE without inducing apoptosis.

Hassanain E, Silverberg JI, Norowitz KB, Chice S, Bluth MN, Brody N, Joks R, Durkin HG, Smith-Norowitz TA.

Source:

Department of Pathology, State University of New York Downstate Medical Center, 450 Clarkson Ave., Brooklyn, NY 11203, USA.

Зеленый чай (Camellia sinensis) подавляет продукцию иммуноглобулина Е В-клетками, не вызывая апоптоза

Известно, что зеленый чай (Camellia sinensis) обладает антиоксидантными и антимутагенными биологическими свойствами. Недавние исследования продемонстрировали благотворный эффект зеленого чая при воспалительной аллергии. При этом до сих пор in vitro не было изучено действие зеленого чая на антиаллергическую активность и продукцию иммуноглобулина Е. Клетки миеломы U266(2х10(6)/мл), секретирующие иммуноглобулин Е выращивали в течение 0 – 72 часов в культурах с экстрактом зеленого чая и без него (1-300 нг/мл), после чего концентрацию иммуноглобулина Е в супернатанте определяли (через 24-72 часа) с помощью ферментного иммуносорбентного теста. Действие экстракта зеленого чая на число клеток U266 исследовали через 24, 48 и 72 часа (1,3 +/-0,3х103, 1,7 +/- 0,3х103, 2,8 +/- 0,4х103 МЕ/мл, соответственно). Добавление экстракта зеленого чая  либо однократно (а), либо в виде повторных суточных доз, подавляло продукцию иммуноглобулина Е с увеличением степени подавления с течением времени (до 90%, p < 0,05); степень подавления зависела от дозы – при самой высокой концентрации отмечалось наиболее выраженное подавление. Подавление секреции иммуноглобулина Е не сопровождалось апоптозом или гибелью клеток. Данно исследование показало, что экстракт зеленого чая обладает in vitro иммуномодулирующим действием на ответ человеческого иммуноглобулина Е.

 

Green tea (Camelia sinensis) is known to possess biological properties that are antioxidative and antimutagenic. Recent studies demonstrated beneficial effects of green tea in inflammatory allergy. However, the effect of green tea on anti-allergic activity/IgE responses in vitro has not been studied. U266 myeloma cells (2 x 10(6)/ml), which secrete IgE, were cultured for 0-72 hr with or without green tea extract (1-300 ng/ml), and IgE levels in the supernatants were determined (24-72 hr) by ELISA. The effects of green tea extract on U266 cell numbers, viability, and apoptosis were studied by flow cytometry. High levels of IgE produced by U266 cells were observed at 24, 48, and 72 hr (1.3 +/- 0.3 x 10(3), 1.7 +/- 0.3 x 10(3), 2.8 +/- 0.4 x 10(3) IU/ml, respectively). Addition of green tea extract either as (a) a single dose, or (b) repeated daily doses, suppressed IgE production with increasing suppression over time (up to 90%; p <0.05); the suppression was dose-dependent with the highest concentrations resulting in the greatest suppression. The suppression of IgE production by green tea extract was not mediated by apoptosis or cell death. This study demonstrates that green tea extract has immunoregulatory effects on human IgE responses in vitro.